Форум за дограма, врати, прозорци

 
vladovasilev
Нов
Мнения: 7
Регистриран: 10:38, 28 дек 2006
Контакти:

За конденза!

11:24, 28 дек 2006

Ето малко информация за един от най-често дискутираните проблеми, свързани с дограмата - конденза!

Помещенията се делят на сухи и влажни. Към влажните се отнасят кухнята, банята и колкото и странно да изглежда, спалнята.

* В кухнята възниква влага при приготвяне на храна.
* В банята – при къпане, пране, сушене на дрехи.
* В спалнята възникването на влага е свързано със съня. По време на сън всеки човек издишва от 1 до 2 литра вода. Влагата е особено интензивна в спални, в които температурата на въздуха е по-ниска, отколкото в останалите помещения. Възниква конденз върху прозорците и върху онези страни на мебелите, които са обърнати към външните стени.
* За да се намали конденза, проветрявайте редовно спалните помещения. Не поставяйте мебели до външни стени на жилището.
* При ремонт се използват строителни материали (циментен разтвор, бои, лакове и др.), съдържащи голямо количество влага, която се отделя при съхненето им.
* Проветрявайте интензивно помещенията по време на ремонт и известно време след приключването му.
* Изолацията на помещенията е добра да се направи отвън, а не отвътре. При вътрешна изолация може да се появи влага и съответно плесен между стената и изолацията, което определено ще влоши микриклимата в помещението.
* Цветята по первазите създават уют и красота, но трябва да се поливат, кето увеличава влагата в помещенията. Затова цветята трябва да се слагат на проветриви места в жилището.
* Отоплителните радиатори обикновено се поставят под прозорците. Широките первази затрудняват конвекцията на горещия въздух от радиаторите и създават условия за кондензиране на влагата върху прозорците на жилището. Ако въпреки всичко държите на широки первази, поръчайте ги с решетка, за да избегнете конденза.
* При избор на щори трябва да се осигури възможност за циркулация на горещия въздух от радиатора и затопляне на прозорците, за избягване на конденз. Дългите щори, стигащи до перваза, ще препятстват движението на въздуха. Добър вариант са вертикалните щори.

В заключение искам да Ви уверя, че прозорците от PVC дограма не способстват за възникване на влага и съответно конденз в помещенията. Те променят условията за вентилация, топлообмен и микроклимат във Вашето жилище и съответно водят до промяна на старите методи за експлоатация. Постарах се да обясня характера на тези промени и се надявам, че тези съвети ще Ви помогнат да осигурите конфорт в дома си.[/b]
 
kikot
Нов
Мнения: 1
Регистриран: 21:14, 12 дек 2007

за конденза

21:27, 12 дек 2007

Искам да споделя една случка и може би вече промененото ми мнение за всички тези проблеми.
Едно близко семейство даваха под наем помещение на фирма за дограма (няма да казвам коя е )и когато трябваше да си слагат дограма собсвеникът на фирмата им предложил услугите си .В деня когато е трябвало да им донесат дограмата служителите я донесли но шефът се скарал с тях защото са взели от тази дограма ,която не става а трябвало да вземе от хубавата (става въпрос по принцип за AL дограма)След като вече е сложена ДОБРАТА дограма в нито една стая нямат конденз мухъл или каквото и да е проблем.
Не ни ли пробутват фирмите за дограми боклуци (уж хубава и такава която уж"ние" сме си избрали),които вместо да ни решат проблема ни създават още повече и осигуряват работа и пари на тези фирми които прадлагат "решение"на проблема мухъл и конденз.
Все пак трябва да се изкарват пари !
 
vasildani
Нов
Мнения: 3
Регистриран: 16:58, 24 дек 2007

17:03, 24 дек 2007

СТИГО СТЕ ПИСАЛИ САМО ГЛУПОСТИ :idea:
 
Потребителски аватар
TEHTA
Активен
Мнения: 73
Регистриран: 21:04, 21 мар 2009
Местоположение: ГАБРОВО
Контакти:

17:09, 18 апр 2009

Изображение
 
toty
Нов
Мнения: 3
Регистриран: 03:14, 21 юли 2009

15:25, 21 юли 2009

Конденз

КАК СЕ ОБРАЗУВА КОНДЕНЗА ПО СТЪКЛОПАКЕТИ И РАМКИ НА ПРОЗОРЦИ?
автор: Институт по прозоречна техника, Розенхайм, Германия

По принцип конденз може да се появи по повърхността откъм помещението на стъклопакети, съотв. рамки на прозорци.
Тогава се говори още за изпотяване или замъгляване на прозореца. Това явление обаче не бива да се бърка с поява на
конденз във вътрешността на стъклопакета.

Причините за образуване на конденз по повърхността на строителните елементи (напр. стъклопакети, рамки на прозорци)
откъм помещението са обяснени по-долу.

В жилищните помещения непрекъснато се отделя водна пара. Могат да се приемат следните количества:


- Издишаният въздух от човек е с дневно количество от 1 до 2 литра;
- Готвенето отделя дневно до 2 литра при четиричленно семейство;
- Къпане, пране, поливане на цветя и др. подобни отделя до 3 литра дневно при четиричленно семейство.Тези количества влага се съдържат във въздуха като невидима водна пара. Така например 1 куб.м въздух при 0°C може да съдържа най-много 5 g (= 5 cm3) водна пара. Ако температурата в помещението е по-висока, въздухът може да поеме повече вода. Така съдържанието на вода се покачва при 20°C до 17 g, а при 30°C вече до 30 g на m3.

Ако обаче във въздуха се съдържа максималното количество водна пара, той не поема повече никаква влага под формата на водна пара. В този случай се говори за наситен въздух. При наситен въздух имаме т.нар. “относителна влажност” от 100 %, т.е. в 1 m3 въздух се съдържа съответното “максимално” количество водна пара. При 50% въздушна влажност в 1 m3 въздух се съдържа едва половината от възможното максимално количество.

Например помещение с площ 15 m2 и височина 2,5 m. Получава се обем от кръгло 38 m3. Ако въздухът има температура 23°C, тогава в това помещение (при 100% въздушна влажност) се носи почти 1 литър вода под формата на невидима водна пара. Когато такъв “натоварен с вода” въздух влезе в допир, например през зимата, със студеното стъкло на прозореца, тогава водната пара “кондензира” и се отлага като видима вода по стъклото. Следователно образуване на конденз настъпва тогава, когато влажността на въздуха в помещението е относително висока и температурата на вътрешната повърхност на стъклото е ниска.Появата на конденз започва винаги от края на стъклото, обусловено от неблагоприятната от гледна точка на топлотехниката връзка между двете стъкла на стъклопакета. Освен това широките подпрозоречни дъски (первази),както и рамката на крилото могат да затруднят
въздушния поток, така че влагата в долния край на стъклото може да се появи по-рано, отколкото в средата му. Конденз може да се появи по прозорци със стъклопакети най-вече в неотоплявани помещения (напр. спални). Причината е, че такова помещение постепенно изстива през нощта и въздухът се насища с водна пара от дишането при относително ниска температура.

Намаляване образуването на конденз може да се постигне и чрез промяна на движението на топлия въздух, съотв. чрез подходящо подреждане на отоплителните тела. По възможност потокът топъл въздух трябва да минава плътно покрай прозореца, така че да се постигнат по-високи коефициенти на топлопредаване. При вече монтирани прозорци може да се намали опасността от образуване на конденз чрез отвори във вътрешните первази. По-долу е представено влиянието на различни изпълнения на прозорците върху опасността от възникване на конденз.

Изпълнение на прозореца:
- Опасността от конденз се увеличава при ниска температура на повърхността на стъклото и рамката. Тъй наречените “мъртви ъгли” в областта на касата намаляват коефициента на топлопредаване (конвекцията е много ограничена) и в същото време водят до спадане на температурата на повърхността.
- При липса на отоплително тяло ситуацията става още по-неблагоприятна.
- Опасността от конденз намалява от преминаващия покрай прозореца топъл въздух от отоплителното тяло. По такъв начин се повишава температурата на повърхността на прозореца.
- Опасността от конденз се увеличава, тъй като дълбочината на вграждане на прозореца е голяма и поради недостатъчната конвекция в областта каса/стена възниква тъй нареченият “мъртъв ъгъл”. Това води до спадане на температурата на повърхността.
Тези разяснения показват, че образуването на конденз – също и върху стъклопакети – зависи от движението на въздуха, разположението на отоплителното тяло, както и от навиците за проветряване на обитателите, но не и от конструкцията на прозореца или на остъкляването.
 
avenger166
Нов
Мнения: 15
Регистриран: 10:13, 23 сеп 2009

11:06, 23 сеп 2009

престанете с глупостите за лоша и добра дограма.Всичко зависи от жилището или по-точно казано никой не може да каже къде ще има кондез и къде не.Ние се занимаваме с дограма и в къщи сме си сложили алуминиева с прекъснат термо мост,от всякъде сме с вътрешна изолация,суша си дрехите на детето вътре готвя вътре и нямам капка конденз на стъклата нито пък мухъл по стените и ъглите.Моя приятелка си правиха дограмата Тисен (не е лоша) и по стените вода.Други мой познати са с ВЕКА,Рехау нямат никакъв конденз.Така че никой не може да каже от какво ще се получи.Проветрявайте по-често и няма да имате проблеми.
 
invitro_
Нов
Мнения: 7
Регистриран: 15:01, 07 яну 2010

15:21, 07 яну 2010

Проблемът с прекомерното овлажняване на жилищните помещенията и появата на конденз е много разпространен след подмяна на старата дограма с нова PVC или алуминиева. Причините за наличието на влага могат ба бъдат различни: влажност, получена при ново строителство; водни изпарения от домакински дейности; влага, отделяна от хора и животни; вода, стичаща се в мокри помещения; вода, използвана за почистване; влага по повърхността или във вътрешността на строителни части (от кондензация на водни пари) ; при недостатъчно отопление на помещенията и др. Появата на конденз започва от края на стъклото, като най-студената част от жилището.


Образуване на конденз при смяна на дограмата
При поставянето на качествена и добре уплатняваща PVC или алуминиева дограма със стъклопакети и след изолирането на сградата в помещението се прекъсва достъпа на външен въздух, а от тук и пътя на естествената вентилация. Качествената дограма пропуска през себе си съвсем минимални количества въздух, топлоизолацията на стените, както и някои видове латекс и миещи тапети не позволяват на стената да „диша” и се получава така,че всички водни пари си остават в стаята. Настъпва липса на входящ поток въздух и въздухът в помещенията се замърсява до недопустими за комфорта на обитаване нива и така се стига до появата на конденз и повишаване стойностите на влагата, което от своя страна е благоприятна почва за развитието на мухъл.


Клапи за въздух на дограмата против конденз
За елиминирането на тези проблеми е необходимо да се осъществи контролирана постоянна вентилация, която да извежда навън влажния и замърсен въздух. Поради тази причина „Стройпродукт Крайчев” Ви предлага лесно и достъпно решение, състоящо се в монтирането на специални клапи за въздух с марката REHAU против конденз при PVC и алуминиева дограма. Клапата се отваря и затваря плавно в зависимост от относителната влажност в помещението, без да има повишаване на шума и прахта , която прониква през прозореца.Отварянето и затварянето на клапата се извършва от патентована хигроскопична лента, променяща дължината си. Необходимото минимално вентилиране се постига с монтирането на поне една клапа в помещение. В случай, че вентилационните клапи не са вградени в дограмата Ви, ние от „Стройпродукт Крайчев” можем да ги монтираме допълнително без да се налага демонтиране на стъклопакетите и фпезоване на касата. Монтажът, при който не се нарушава целостта, става бързо като се изреже част от уплътнението на дограмата и на негово място се постави подобно гумено уплътнение, което осигурява проникването на смеж въздух по всяко време.
 
marina22
Нов
Мнения: 4
Регистриран: 14:43, 27 окт 2012

14:48, 27 окт 2012

На мен лично след като си сложих дограма и си изолирах тавана взе да ми се появява конденз. Имали начин да го отстраня 
 
stan5
Нов
Мнения: 3
Регистриран: 14:17, 29 мар 2013

14:20, 29 мар 2013

При мен се получи същото! И ми препоръчаха външна изолация!
 
antonitot
Нов
Мнения: 3
Регистриран: 16:56, 18 юни 2013

17:14, 18 юни 2013

МИсля че изолацията ще е от полза но не знам до каква степен!
 
diontio
Нов
Мнения: 3
Регистриран: 13:52, 20 юни 2013

13:57, 20 юни 2013

Зависи каква е причината за тази влага!
 
hristmm
Нов
Мнения: 4
Регистриран: 15:41, 25 юни 2013

15:46, 25 юни 2013

Най-добре е да се говори с некой който разбира и то на място. Това е моя съвет!

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост