Форум за дограма, врати, прозорци

 
DesireToFire
Активен
Мнения: 61
Регистриран: 10:37, 21 сеп 2011
Местоположение: Sofia

КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ОТ СИЛНОТО СЛЪНЦЕ И ПРЕГРЯВАНЕ НА ПОМЕЩЕ

11:13, 16 мар 2012

Поставянето на дограма при жилища и офиси основна цел е в помещението да влиза колкото може повече естествена светлина, за да се намалят разходите за осветление. Заедно със светлината навлиза и много слънчева топлина, която е желана и е съществен принос за намаляване на разходите за отопление през зимата. Ако обаче помещенията са с южно или западно изложение, тази безплатна слънчева енергия води до прегряване и по-високи разходи за климатизация през лятото.
Цветните стъкла са слънцезащитни, защото намаляват количеството преминаваща през прозореца слънчева енергия под формата на светлина и топлина. Стъклата са оцветени в целия си обем чрез метални йони в незначителни количества в състава на стъклото. Зеленото стъкло осигурява най-голям приток на светлина като същевременно има най-силно поглъщане на слънчева топлина. Сивото и кафявото (бронзе) стъкло са тъмни – те имат висока защита от преминаване на светлина, но по-ниска защита от преминаване на слънчева топлина. Цветните стъкла променят цветовите характеристики на предметите в помещението и не са подходящи за изложбени зали, студия и др., в които правилното възприемането на цвета е важно.
Още по-висока защита от преминаване на слънчева енергия имат светлоотражателните стъкла. Специален много тънък слой от метални оксиди е нанесен върху повърхността на стъклото и отразява слънчевата енергия, попадаща върху него. Слънцезащитните стъкла винаги са външни. Препоръчително е отражателният слой да се монтира обърнат към вътрешността на стъклопакетите. Оставен отвън, този слой се замърсява лесно и остъкляването се поддържа по-трудно. Светлоотражателните стъкла имат видимост от по-тъмната към по-осветената част, т.е. през деня не се вижда отвън навътре.
 
doko123
Нов
Мнения: 5
Регистриран: 15:24, 25 мар 2013

15:31, 25 мар 2013

Много интересно!

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост