Форум за дограма, врати, прозорци

 
DesireToFire
Активен
Мнения: 61
Регистриран: 10:37, 21 сеп 2011
Местоположение: Sofia

Фактори определящи качеството на един PVC прозорец.

13:57, 09 ное 2011

Стъклопакет
Безспорно е значението на вида стъклопакет, който ще се вложи в новите прозорци. Той съставлява до 75 % от площта на прозореца. Най-важен фактор в случая обаче пак е топлоизолацията, постигана с един или друг вид. Главната разлика е между така нарачения обикновен стъклопакет – бяло/бяло и така нарачения нискоемисиен стъклопакет. За разлика от първия, нискоемисийният предлага почти два пъти по-добра топлоизолация.

За по-добра шумоизлация е необходимо двете стъкла, от които е направен стъклопакетът, да са с различна дебелина – напр. 4 и 5 или 4 и 6 мм.

Така наречения трислоен пакет има смисъл единствено, ако две от стъклата в него са нискоемисийни.

За по-добра слънцезащита е най-добре да се използва едно светлоотражателно стъкло – така наречения стопсол.

Добрите доставчици на дограма предоставят документ за вида и качеството на вложения стъклопакет. Обикновената гаранция в това отношение е 5 години.

Обков
Видът отваряне – обикновено или двуплоскостно – в една или две равнини е въпрос на функционалност и второто предлага далеч по-добри удобства.

Важен е и въпросът за вида обков, с който е оборудвана дограмата. Това са дръжка, панти, заключващ механизъм и пр. Съществуват различни марки обков, но във всички случаи е важно той да е регулируем. При него дори и след години може да бъде извършен реглаж и настройка, които да върнат първоначалното гладко функциониране и леко отваряне и затваряне на прозореца. За избягване на ценови изненади е важно да се знае и нивото на стандартно влагания в дограмата обков.

Все по-актуален за по-надеждно заключване, особено за по-ниските етажи е така наречения противовзломен или "секюрити" обков. При по-новите системи обков разликата в цената за включването и на тази опция не е голяма.

Усилител
Много важен за стабилността на архитектурните конструкции е въпросът за армировката или стоманеното усилване, което се влага в PVC профилите. От това зависи стабилността на дограмата, устойчивостта й на ветрови натоварвания, гаранцията за дългогодишна безпроблемна експлоатация. За съжаление, това най-често е мястото, където се правят най-големите "икономии".

Уплътнение (Гума)
Изобщо не е за подценяване въпросът за каучуковите уплътнения, влагани в прозорците. Използването на продукти с неизяснен произход води до тяхното преждевременно стареене, втвърдяване, напукване, а от там и до не добро уплътняване на фугите.

Монтаж
Изключително важен е въпросът за монтажа на дограмата. От него зависи функционирането й, нейната дъготрайност и бепроблемна експлоатация. Не е допустимо дограмата да се укрепва единствено с полиуретанова пяна. Необходими са и дюбели или специални винтове за монтаж.

Все повече на пазара излизат и се налагат нови изолационни материали – ленти за по-добро уплътняване на фугите мeжду прозореца и стената, хидроизолационни лепенки и др. Пестенето в тази област е пестене на грешното място. Вече има и фирми, които предлагат цялостна услуга – т.е. от свалянето на старите прозорци, до шпакловането и измазването на отворите след слагането на новите.

Производител
При избора на производител на Вашата дограма е добре той да е сертифициран по ISO 9001, тоест да е внедрил система за контрол на качеството на произведената продукция. От не по-малко значение е и той да има така нараченото "Българско техническо одобрение", което на практика означава, че продуктът му е изпитан в съответна лаборатория и отговаря на изискванията на закона в това отношение.

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост